Peter Rovér tycker till om “det nya svarta”. 

”Relations are to this era what efficiency was in the past”.

Många samtal om långsiktig framgångsrik företags- & verksamhetsutveckling har i dag tendensen att bli fragmenterade och med inslag av stress inför framtiden. Digitalisering. Gig-ekonomi. Aktörer som dyker upp från ingenstans. Hur ska vi hålla koll på allt? Hur ska vi arbeta med kompetensutveckling när vi inte ens vet vilken kompetens som behövs framöver? Och hur kommer våra ledarroller att se ut framöver? Allt går så fort!

Undersökningar och trendspaningar vittnar om att ”data är det nya svarta”, om förträffligheten med artificiell intelligens och kognitiva tjänster, om så kallad ”deep learning” och om arbetsuppgifter som helt kommer ersättas av robotar eller digitaliseras på något sätt. Inte bara för att det kanske är mer ekonomiskt fördelaktigt – utan för att det blir bättre. Men det här är ju inte bara framtid. Det händer just nu och mycket av detta hjälper oss. Kanske särskilt tydligt i vardagen – vi beställer taxi, betalar parkering, bokar bord, deklarerar och gör våra läkarbesök digitalt. Bra grejer. Vi kan till och med vara ansvarsfulla människor som enkelt kan använda delningstjänster och vi kan köpa vår caesarsallad på ”outletmarknaden” genom appar som exempelvis Kharma. Bra för oss. Bra för vår planet.

Men kan allt automatiseras, robotiseras och digitaliseras? Nej, det tror inte vi. Men det påverkar. Mer eller mindre. Bland annat vår syn på våra chefs- och ledarroller. Det är ett område som är värt att prata om i våra organisationer. För flera av våra arbetsuppgifter även som ledare kan göras bättre av smarta robotar eller med hjälp av smart data. Framtagande av beslutsunderlag, uppföljning, prognostisering, omvärldsbevakning och annat lär ju inte behöva göras som vi gör idag. Kanske leder  några av oss till och med robotar som några av våra medarbetare – eller är ”mentorer” för robotar som det brukar uttryckas som. Så kan det bli inom vissa områden. Men robotar är inte bra på allt. Och det är också bra. För mänsklighet och inte minst medmänsklighet behövs ju också. Och förmågan att skapa meningsfulla möten mellan människor. Intuition, empati, story telling och teambuilding blir allt viktigare när förutsättningar förändras. Jag gillar uttrycket ”ledaren som en social arkitekt”. Eller som Nilofer Merchant sa på en konferens jag besökte för en tid sedan; ”Relations are to this era what efficiency was in the past”.

Så fortsätt att hålla samtalet om ”ledarroll i förändring” igång i era organisationer. Eller för er som inte börjat ännu – börja! För det händer mycket spännande som skapar nya möjligheter. Det kanske är relationer – och inte data – som är ”det nya svarta”. Vad tror ni?

Peter Rovér