I somras hade jag den stora äran att bli mormor till mitt första barnbarn. En fantastisk upplevelse! Jag är inte bara stolt över mitt barnbarn, utan det som dessutom får mitt hjärta att bli varmt, är att se min dotter Emma axla rollen som mamma på ett så imponerande och närvarande sätt.  Jag önskar att mitt barnbarn Ella får uppleva livets bästa sidor. Att hon då och då stannar upp i livet och värderar och reflekterar – såsom budskapet i låten Shallow med Lady Gaga & Bradley Cooper:

Tell me somethin’, girl
Are you happy in this modern world?
Or do you need more?
Is there somethin’ else you’re searchin’ for?

Jag möter i mitt arbete många människor på arbetsplatser där man önskar stöttning av olika slag. Det är tyvärr alltför många som går genom arbetslivet med periodvis stor frustration – ett tillstånd som dessutom oftast smittar av sig till andra. Om detta sedan pågår under en längre tid så blir det arbetsplatsens normalläge – det vi kallar för kultur. Det finns ofta en upplevd befogad orsak till frustrationen. Men många gånger lägger man hela skulden på allt som är utanför den egna påverkansmöjligheten, eller på det som andra orsakar för mig. Visst vore det enkelt om man kunde beställa en god arbetsmiljö från personalavdelningen? Då skulle många jag möter slippa att konfrontera sin egen frustration, eller se sin egen del i den gemensamma arbetsmiljön som råder.

Min erfarenhet är att bara vi börjar prata om den kultur som råder, vilken del av kulturen man vill bevara och vilken del man vill utveckla, så sker en förändring. Var och en får möjlighet att reflektera över sitt eget bidrag istället för att vänta på att andra skall göra så att man får det bättre. Men man måste också få stöttning och möjlighet att påverka i den mån det går, få känna delaktighet och engagemang. Det är ingen idé att lägga fokus på det som ändå inte går att påverka utan fokusera istället på den delen där det går att bidra och påverka. Vi behöver alla hjälp ibland för att lyckas med detta, exempelvis så kan att prata ut om sin upplevelse göra underverk. Om man dessutom coachas av någon som vågar ge komplexa reflektioner och ställa de rätta frågorna i stunden går det att få vem som helst att inse att man faktiskt oftast har val och möjligheter. I sådana här fall är det vanligt att man inser att det är dags att ändra vissa mönster, ibland att det är dags att gå vidare eller söka sig mot nya mål för att nå en personlig utveckling.

I’m falling
In all the good times I find myself
Longin’ for change
And in the bad times I fear myself

Jag ser många stjärnor på olika arbetsplatser som falnat och tappat glöden. Men jag har också sett att de med rätt stöttning och uppvaknande kan utvecklas till något stort. Som tar tag i sin situation och skapar förändring.

Nu är det dags att reflektera över året som gått. Stanna upp, fundera på vad man ska fortsätta med, men även vad man vill förändra. Var snäll mot dig själv, ge dig själv tid att reflektera, ta ansvar för dig själv och vad du vill, se alla möjligheter istället för att fokusera på det du tror är omöjligt. Ge detta till dig själv som en nyårsgåva. För då är jag nämligen övertygad om att det kommer att tändas många stjärnor där ute 2020!

Jag själv ska göra allt för att vara en god förebild för mina barn och barnbarn, och visa att jag aktivt och kontinuerligt genom livet stannar upp och ställer mig frågorna som i filmen A star is born!

Petra Lundgren