Vi har ständigt kontroll på vår smartphone och dess status gällande mottagning och hur laddad eller urladdad den är. Vi vet om det är 89, 43 eller 4 % kvar av batteritiden. När det behövs så laddar vi den tillbaka till 100 % för att kunna använda den till allt möjligt nödvändigt och kanske mindre nödvändigt. Det enda som behövs är en laddkabel och ett eluttag, sen tar det inte lång tid förrän procenten stiger.

Jag är på väg tillbaka till Sverige, efter en långweekend med ny energi i kroppen och knoppen, efter att ha haft tankarna på helt annat håll än jobbet i några dagar. Jag reflekterar lite över vår egen ”energimätare” och vår egen förmåga att känna efter om vi behöver ladda batterierna. Vi har ju ingen ”display” där vi kan läsa av hur många procent av energilagret som återstår, och viljan att köra på ända in i kaklet kanske tar överhanden och gör att vi inte riktigt känner efter när vi närmar oss ”ensiffrigt” i procentsatsen.

Det är nog snarare så att vi får se till att lite koll på våra familjemedlemmar och kollegors energinivå, och se till att kommunicera till varandra att det är dags att ta en paus. Visst är det bra med positiv feedback, att kollegorna gör ett bra jobb, men det kanske till och med är viktigare att berätta för arbetskompisen att hon eller han behöver ta en paus, och ladda batterierna. Ett bra sätt att ta ansvar för kollegorna, att visa aktivt medarbetarskap, och dessutom kanske se till att skapa förutsättningar i vardagen så att någon bredvid dig kan få lite återhämtning.

För ibland kan det ju vara bra att ha en ”laddkabel” i form av en långweekend med familj och/eller vänner, där själva upplevelsen oavsett vad det är, blir eluttaget som skapar ett välbehövt energitillskott. Vi kanske ska bli bättre på att definiera vad som är vårt eget sätt att ”koppla bort” utan att det blir en belastning, och vilken typ av upplevelser som stimulerar andra saker än jobbrelaterade tankar. Vardagen är full av ”måsten” och ibland kan faktiskt den bästa energi-kicken komma av att bara vara med människor man gillar, och göra saker som kort och gott är kul!

Nu menar jag inte att vi ska behöva resa bort till fjärran land eller att det ska behövas extraordinära insatser för att kunna koppla av, utan tvärtom en uppmaning att fundera över enkla sätt att uppnå upplevelser vid sidan av vardagen för att få lite återhämtning.  Vi är nog många av oss lite för duktiga på det vi gör och ger 100 % i de flesta lägen. Vi är flitiga av naturen och offrar en del på vägen för att prestera så bra vi kan både hemma och på jobbet.

Inte hållbart i längden eftersom vi riskerar att bli urladdade. Du är ingen smartphone, men du behöver garanteras laddas ibland!

Så här kommer en enkel bruksanvisning hur du skapar förutsättningar för att ladda batterierna:

  • Ställ krav på din omgivning i form av chefer och kollegor att de säger till om du börjar uppträda urladdat, och ställ upp själv och var en energinivå-mätare åt dina kollegor.
  • Våga vara lite egoist och tänk på dig själv först och främst. Vad behöver du självför att ladda batterierna upp till anständig nivå? Vilka upplevelser får dig att tänka på annat och känna dig helt avkopplad?
  • Våga göra saker enbart som tidsfördriv. Roald Dahl satte orden i Willy Wonkas mun: ”A little nonsense now and then is cherished by the wisest men”
  • Försök dra ned på kommunikation i form av telefon, e-post och meddelande tjänster, åtminstone de som relaterar till jobbet. Det finns autosvarstjänster och de fungerar även en kortare period! Kanske kan det ändå vara så, att du laddar bäst själv om din smartphone är urladdad….

Per Fredriksson